Nieuws en media

Kijktip | Bas Brons bij EditieNL over jonge gokkers | Bekijk een gedeelte van de uitzending hier

 

Luistertip | Bas Brons bij de Spotlight Podcast van de Hogeschool Utrecht over de werking en gevolgen van een gokverslaving | Luister de podcast hier

 

Luistertip | Bas Brons bij Spraakmakers op NPO Radio 1over de rol van banken bij gokproblematiek | Luister de uitzending hier

 

Leestip | Bas Brons over topsport en gokverslaving in Triathlon Inside |

Lees het hele artikel hier: PDF_Omar_GokkenenTopsport

Kijktip | ‘Kan een speellimiet gokkers helpen tegen verslaving?’

Een meerderheid steunt het voorstel van de ChristenUnie om een vast bedrag per maand als speellimiet voor gokkers in te stellen. Dat moet ervoor zorgen dat gokkers niet veel meer geld verliezen dan ze aan kunnen. En die strengere regels moeten er snel komen vindt de politiek. Bas Brons, werkt als behandelaar bij Solutions Verslavingszorg en is gespecialiseerd in gokverslavingen. Hij vertelt erover in Nieuws en Co.

https://www.nporadio1.nl/nieuws/binnenland/b545d7f2-11f6-46e5-b9a9-a27e9df0f128/kan-een-speellimiet-gokkers-helpen-tegen-verslaving

 

Leestip | ‘Bas Brons bij Factcheck’

Factcheck: “Online gokken verdwijnt naar de illegaliteit als het weer verboden wordt” Lees het hele artikel hier: https://svjmedia.nl/spotlight/892/factcheck-online-gokken-verdwijnt-naar-de-illegaliteit-als-het-weer-verboden-wordt/

 

Luistertip | ‘Bas Brons bij NPO Radio’

Luister naar ‘Spraakmakers: Stand.nl: ‘Er moet een maximum komen aan het bedrag dat je online mag vergokken”:

</b>https://eenvandaag.avrotros.nl/amp/zorgen-over-toenemend-aantal-jongeren-met-online-gokverslaving-kans-op-zelfdoding-15-keer-hoger-bij-deze-groep/

 

Luistertip | In gesprek met Bas Brons over verslavingen.’

In deze aflevering gaan wij in gesprek met Bas Brons, werkzaam in de verslavingszorg. Hij vertelt ons meer over wanneer iets een verslaving is, welke verslavingen er zijn en hoe je verslavingen bij anderen en bij jezelf kunt herkennen en tegen kunt gaan. Daarnaast deelt hij zijn kijk op het middelengebruik onder studenten.

Kijktip | Zorgen over toenemend aantal jongeren met online gokverslaving: ‘Kans op zelfdoding 15 keer hoger bij deze groep’
https://eenvandaag.avrotros.nl/amp/zorgen-over-toenemend-aantal-jongeren-met-online-gokverslaving-kans-op-zelfdoding-15-keer-hoger-bij-deze-groep/

“Er zijn heel veel meer accounts geopend, en vooral door jongeren. Ik ben er blij mee dat reclames nu aan banden worden gelegd, maar er is al veel schade aangericht. En er heeft ook een stukje normalisering plaatsgevonden.”

Dat is precies waar behandelaar Bas Brons van Solutions Verslavingszorg zich grote zorgen over maakt. Zeker omdat hij in zijn praktijk ziet hoe verwoestend de gevolgen van een gokverslaving kunnen zijn.

Kijktip | Het webinar ‘Gokken in relatie tot sport’ is nu online terug te kijken: https://centrumveiligesport.nl/preventie/kennis-en-kunde/webinars
Tijdens deze sessie spreekt Bas Brons, behandelaar bij SolutionS-Center Verslavingszorg en specialist gokverslaving, over de problematische kant van gokken en de relatie daarvan met de sport. Onder andere de discussie over gokreclame anno 2022, het (tijdig) signaleren, de onderliggende problematiek en gevolgen van verslaving worden uitvoerig besproken.

 


Dag voor herstel – 2 september
Op 2 september jongstleden, op de Dag vóór Herstel, mocht ik voor een publiek van meer dan 600 man vertellen over gokverslaving en de gevolgen daarvan zowel voor de gokverslaafde zelf als voor zijn/haar omgeving. De aanwezigen waren veelal zorgprofessionals zoals huisartsen en praktijkondersteuners (POH en POH-GGZ), UWV, gemeenten, zorgverzekeraars en collega’s uit de verslavingszorg. Ik dank de mensen van Lef Magazine dat ik dit podium heb mogen benutten om aandacht te vragen voor en kennis te delen over deze nog grotendeels verborgen verslaving.


Podcastaflevering #3 – Dubbelleven (Gefixt)
Rotterdam, januari 2021. Op de middellijn kegelt Sparta-speler Tom Beugelsdijk zijn tegenstander omver. Hij krijgt geel, precies zoals een Haagse gokker voorspelde. Hoe kon de man, die duizenden euro’s inzette, dit weten? NOS-journalisten Guido van Gorp en Ben Meindertsma gaan in podcast GEFIXT op zoek naar voorbeelden van matchfixing in Nederland. Ze stuiten op wedstrijden in het basketbal, tennis, voetbal en darten, spreken met een openhartige matchfixer, verdachte sporters en gokkers en krijgen zo een unieke inkijk in een donkere kant van het sporten. Beluister deze podcast via Sportify.


Hoe herken je een gokverslaving? ‘Mensen houden opeens op met open te zijn’ (KRO NCRV, 29 mei 2022)
Mensen met een gokverslaving bedriegen vaak hun omgeving. Ze zijn sterk in het leiden van een dubbelleven en komen er mee weg, want hun kenmerken vallen minder op dan die van bijvoorbeeld alcoholisten. Dus hoe weet je of iemand in je omgeving gokverslaafd is? Wij vroegen het twee deskundigen.


Gokreclames creëren nieuwe groep gokkers (AD Opinie, mei 2022)


Volgens behandelaar Bas Brons speelt gokverslaving al lang bij profvoetballers. “Er is alleen meer aandacht voor gekomen. (NRC, april 2022)


Nieuwe waarschuwing bij gokreclames (NOS Radio1, 15 december 2021)
De gokbranche heeft een nieuwe slogan bedacht om mensen te wijzen op de risico’s van kansspelen. Die wordt ingevoerd omdat reclames voor online gokbedrijven sinds 1 oktober toegestaan zijn na 21:00 uur. In het NOS Radio 1 Journaal een bijdrage van verslaggever Nik Wouters.


Ex-verslaafde openhartig: ‘Anderhalve ton vergokt’ (Telegraaf, 2 november 2021)
Het is sinds 1 oktober legaal om kansspelen online aan te bieden in Nederland. Dat dit gepaard gaat met veel meer spotjes op televisie voor online gokken, zorgt voor onrust bij verslavingsdeskundigen.


Legaal gokken op sport (NRC, oktober 2021)


Gokken geen spelletje (Telegraaf, 28 oktober 2021)


Bas Brons en Marco Smit bij John de Mol in HLF8, aflevering 17 (28 september 2021)
(Item start bij 06:00)


Spraakmaker Marjan Olfers, hoogleraar Sport en Recht, en Bas Brons, behandelaar van gokverslaafden, spreken op NPO1 over de openstelling van de online gokmarkt.


Nederlandse tennisser: mijn dubbelpartner deed mee aan matchfixing


NRC 30 september 2021, Legaal gokken op sport, zijn dan alle gevaren weg?


Gokverslaafde topsporters zijn extra gevoelig voor matchfixing. Dat blijkt uit de NOS-podcast ‘Gefixt’. Bas Brons legde in NOS Met het Oog op Morgen uit wat gokverslaving doet met topsporters. Hij is gespecialiseerd in gokverslaving en heeft meerdere sporters in zijn praktijk. Lees het artikel hier: https://www.nporadio1.nl/fragmenten/nos-met-het-oog-op-morgen/6cf21ef9-1ad6-4d35-ba1d-92679672a718/2021-10-01-wat-doet-gokverslaving-met-topsporters 

 


Bas Brons op het journaal over de gevaren van gokken

 


OUDERS OPGELET: Wat Is Je Kind Nu Aan Het Doen?
Laatst stond er een interessant artikel in de Volkskrant met als kop “Help, mijn kind gokt online”. Ouders delen ervaringen met hun kinderen die in een gokverslaving zijn geraakt. Enkele voorbeelden:

Dochter Jasmijn, 22 jaar. Een vers universiteitsdiploma op zak en een gokschuld van 44 duizend euro. Gewoon, thuis op haar mobieltje opgebouwd – niemand die iets merkte, zelfs haar moeder niet.

Zoon Bas, 22 jaar, hovenier van beroep. Vergokte in korte tijd dertigduizend euro – geld dat deels door zijn moeder voor hem was gespaard en deels door hemzelf was verdiend. Hij zette vooral in op voetbalwedstrijden. In het begin won Bas maar later werd hij overmoedig, verloor en ging steeds meer inzetten. Met als dieptepunt het inzetten van vierduizend euro op één voetbalwedstrijd. Laten we dat even op ons laten inwerken: een jongen van 22 jaar die vierduizend euro inzet. Dat zijn minstens drie netto maandsalarissen. Drie maanden hard voor gewerkt en binnen 90 minuten (want dat is de duur van een voetbalwedstrijd) verspeeld.

Lees hier het hele artikel


Gokken en reclame blijft gevaarlijke combinatie
September 2020, Het Financieele Dagblad

Gelukkig kwam de KNVB deze week terug van zijn kritiek op de sponsordeal tussen FC Emmen en het in seksspeeltjes gespecialiseerde EasyToys. De argumenten dat voetbal voor jong tot oud toegankelijk moet zijn, en dat een sponsor niet in strijd mag zijn met goede smaak en fatsoen, kwamen wat hypocriet over.

Want veel andere voetbalclubs sloten onlangs deals met een nieuwe sponsor: Toto, een van de grootste gokplatforms in Nederland. Toto is inmiddels aan twee derde van de clubs in de Eredivisie verbonden. Grote clubs met een enorm bereik, waaronder veel jeugdige supporters. Meet de KNVB hier met twee maten?

Toto valt, net als veel kansspelaanbieders, onder Nederlandse Loterij BV. Dit is een volledig staatsbedrijf, wat inhoudt dat het door de overheid wordt gefinancierd en de winst naar de overheid gaat. Dit maakt de overheid een gokaanbieder.

Lees hier het hele artikel


Zelfmoord Bij Gokverslaving
World Mental Health Day
Schaamte, stemming, depressie en andere risicofactoren

Elke 40 seconden verliest iemand het leven aan zelfmoord. Vandaag, 10 oktober, is het World Mental Health Day. Dit jaar ligt de focus op zelfmoord en het voorkomen ervan, aan de rol die wij hierin allemaal kunnen spelen. Wij besteden vandaag extra aandacht aan schaamte, stemming, depressie en andere risicofactoren die het aantal zelfmoorden bij gokverslaving verhogen.

De rol van schaamte
Bij alle verslavingen, zowel middelen- als procesverslavingen, speelt schaamte een rol. Er bestaat gezonde schaamte, maar ook ongezonde schaamte. Gezonde schaamte heeft verschillende functies. Zo laat het onze grenzen en beperkingen zien, leert het ons om hulp te vragen en in te zien dat we niet alles alleen kunnen, laat het ons voelen wanneer we tegen onze of andermans grenzen lopen, geeft het ons bescheidenheid en brengt het ons dichter bij de ander.

Ongezonde schaamte kan een verslaving echter juist in stand houden en het herstel belemmeren. Dat komt onder meer doordat schaamte:

  • Leidt tot angst voor (echt) contact;
  • Leidt tot geheimen en een dubbelleven;
  • Mensen verwijdert van anderen;
  • Mensen verwijdert van zichzelf;
  • Zorgt voor een voortdurend gevoel van hopeloosheid, alertheid en spanning;
  • Ons gevoel van eigenwaarde en ons zelfbeeld naar beneden haalt.

Juist deze ongezonde schaamte zorgt ervoor dat mensen met een gokverslaving te lang door lopen zonder hulp te zoeken. Daarbij is een gokverslaving vaak nauwelijks te herkennen voor de omgeving en zijn gokverslaafden goed in staat een dubbelleven te leiden. Het uitkomen van een gokverslaving komt vaak als totale verrassing voor de omgeving. Er werd vaak al wel wat afwijkend gedrag opgemerkt, zoals afwezigheid en chagrijnigheid, ontwijkend of onbereikbaar gedrag. Aan een gokverslaving wordt echter niet eerder gedacht, vooral omdat iemand met een gokverslaving vaak nog ‘normaal’ lijkt te functioneren. Dit maakt het om hulp vragen des te moeilijker, want er is veel angst voor de oordelen van anderen. Deze ongezonde schaamte is één van de meest gerapporteerde emoties bij mensen die psychotherapie zoeken. Onder hen die geen hulp zoeken is deze schaamte zo mogelijk nog groter. Mensen met een gokverslaving komen achter gesloten deuren soms zo diep in de problemen, dat zelfmoord serieus wordt overwogen: liever er niet meer, zijn dan alle mensen onder ogen te moeten komen.

Lees hier het hele artikel


Bas Brons Bij EenVandaag Over Gokverslaving
April 2020, EenVandaag

Tijdens deze coronacrisis worden veel meetings afgezegd. Nazorg en meetings zijn echter een belangrijk onderdeel van de behandeling van verslaving, om terugval te voorkomen. Daarom bieden wij online meetings aan (individueel en in groepen). Zo kunnen de belangrijke meetings alsnog voortgang hebben.

In het item van EenVandaag op NPO 1 sprak Ferdinand over zijn gokverslaving en waarom nu tijdens de coronacrisis extra steun juist belangrijk is. Bas Brons gaf zijn professionele reactie in dit item.

De lastige en onzekere situatie zorgde ervoor dat Ferdinand overwoog om weer te gaan gokken. “Je gaat sites bezoeken om even een kijkje te nemen, vooral toen de beurskoersen schommelden. Ik heb tegen het randje aangezeten om mee te doen, maar ik heb het gelukkig niet gedaan.”



Is Topsport Onlosmakelijk Verbonden Aan Drugshandel?
De laatste tijd wordt er in de media veel gezegd en geschreven over topsporters die betrokken zijn geraakt bij drugshandel. Naast topsporters komen ook ‘BN’ers’ uit showbizz en bedrijfsleven regelmatig in het nieuws over vermeend gebruik of handel. Dat het nieuwswaarde heeft is inmiddels wel duidelijk. Maar is topsport verbonden aan drugsgebruik en drugshandel?

Verslaving discrimineert niet
Een bekend gezegde in de verslavingswereld is ‘verslaving discrimineert niet’. Met andere woorden: het maakt niet uit of je laag of hoog opgeleid bent, man of vrouw, bekend of onbekend. Het verschil zit erin dat als je bekend bent, je hele leven breed wordt uitgemeten in de pers. Ook je verslaving. Dat is voor de persoon in kwestie niet fijn, maar zeker ook niet voor zijn/haar omgeving. De pijn, zorgen, het verdriet dat wij (SolutionS) dagelijks zien bij ouders, partners, kinderen en anderen in de omgeving van onze cliënten is bij bekende mensen niet anders. Anonimiteit is belangrijk. Niet zozeer vanwege taboe dat helaas nog steeds heerst over verslaving en verslaafden, vooral omdat rust essentieel is voor het herstelproces. Er gebeurt al zoveel met de verslaafde en zijn omgeving. Als iedereen dan ook nog eens een mening heeft, maakt dat het herstel niet makkelijker – zeker niet als iemand daarvoor gevoelig is.

De relatie tussen kwaliteiten en verslavingsproblematiek
Wat we inmiddels wel weten, is dat de meeste mensen die ‘topsport spelen’ op vlakken als bedrijfsleven, showbizz en sport, over bepaalde eigenschappen beschikken die bijdragen tot hun succes. Dit zijn echter dezelfde eigenschappen die ook voor grote problemen kunnen zorgen – bijvoorbeeld verslavingsproblematiek. Laten we ons eens richten op topsporters of, specifieker, profvoetballers. Ik kies die categorie omdat het inmiddels duidelijk is dat deze groep gevoelig is voor gedragsverslavingen. Zij komen er ook mee naar buiten. Om het verhaal te ondersteunen gebruik ik altijd het ‘3 M Model’. De eerste M is van Mens.

Lees hier het hele artikel



Online gokken legaliseren leidt tot nog meer verslaafden
Januari 2019 – Een Vandaag

Het aantal online gokkers blijft stijgen. Zo’n 1,8 miljoen Nederlanders zegt wel eens illegaal tegen betaling te gokken op internet.

Gokken via internet is illegaal in Nederland. De Tweede Kamer nam in 2016 een wetsvoorstel aan om het online gokken te legaliseren, maar inmiddels ligt dat voorstel al jaren stil. Binnenkort debatteert de Eerste Kamer hierover. Ondertussen stijgt het aantal online gokkers nog steeds in ons land. De verleiding om met een paar muisklikken fors geld te winnen is groot.

Online geen sociale controle
Het is een sterk psychologisch gevoel om de drempel van het online gokken over te gaan. “Mensen willen nou eenmaal leuke dingen doen en een positief gevoel krijgen. Met gokken kun je dat gevoel krijgen. Het is altijd leuk om kans te maken op iets leuks”, legt Arie Dijkstra uit. Hij is hoogleraar in de gezondheidspsychologie en verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.

De kans om verslaafd te raken aan online gokken lijkt groter dan verslaafd te raken aan fysiek gokken in een gokhal. Dat heeft volgens Dijkstra meerdere redenen. “Online heb je technische mogelijkheden. Die kunnen op de milliseconde nauwkeurig aansluiten op de wensen van de gebruiker. Daarnaast mis je een sociale structuur als je in je eentje zit te gokken. Niemand ziet dat je boos bent als je verliest en niemand ziet dat je weer teveel inzet. Je wordt niet bijgestuurd. De potentie om verslaafd te raken is groter.”

Herinnering aan verlies verdwijnt
Dat merkt ook Bas Brons, verslavingstherapeut. Hij ziet in zijn behandelkamer steeds vaker jongeren die zich te goed doen aan online gokken. “Veel jongeren van de internetgeneratie ontdekken deze vorm van gokken. Dat begint vaak heel onschuldig. Maar als ze bij ons komen zijn ze helemaal vastgelopen. De herinnering aan het gewonnen geld blijft hangen, maar ze vergeten ook dat ze geld verloren hebben. Ze kunnen dan niet meer stoppen.”

De Tweede Kamer wil het online gokken uit de illegaliteit halen. Door het uitgeven van vergunningen hopen de partijen die daarvoor zijn meer grip te krijgen op deze online praktijken. Zo moeten gokbedrijven een verslavingspreventiemedewerker aanstellen. Het wetsvoorstel moet nog door de Eerste Kamer.

Lees hier het hele artikel


Steeds meer Nederlanders gokken online
Januari 2019 – NPO Radio1

Het is nog altijd illegaal, maar dat weerhoudt bijna 2 miljoen Nederlanders niet om online te gokken. De afgelopen jaren steeg het aantal online gokkers met zo’n 20 procent. Arie Dijkstra, hoogleraar in de gezondheidspsychologie en Bas Brons, verslavingstherapeut, maken zich zorgen over aantal online verslaafden. Beluister het hele interview hier.


Gokverslaving en de rol van volledige abstinentie in de behandeling
December 2018
Nienke van Keulen en Bas Brons – De Psycholoog




Meer verslaafden door nieuwe wet
Juni 2014 – Tros Radar

Nu het kabinet de gokmarkt vrijgeeft, komt er een enorme groep gokverslaafden bij. Dat zegt verslavingsdeskundige Bas Brons van anti-gokvereniging AGOG in De Telegraaf.
‘Overal om ons heen stikt het straks van de gokreclames. Weten politici wel wat ze hiermee in gang zetten?’ vraagt Brons zich af.
Lees het hele artikel hier.



search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close